Vojaci bundeswehru prichádzajú aj tohto roku opravovať vojenské cintoríny v SR

06.05.2004 Celý región

Do 70 vojakov a dôstojníkov nemeckého Bundeswehru sa zúčastní v troch turnusoch na opravách vojenských cintorínov z prvej a druhej svetovej vojny na území vý...
Do 70 vojakov a dôstojníkov nemeckého Bundeswehru sa zúčastní v troch turnusoch na opravách vojenských cintorínov z prvej a druhej svetovej vojny na území východného a stredného Slovenska. Organizuje ich Ľudový zväz starostlivosti o nemecké vojnové hroby z Nemecka.

Spolupracujúcou organizáciou v SR je už vyše desať rokov Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove.
Prvá skupina brigádnikov - 14 príslušníkov leteckého podporného práporu z mesta Kalkar v NSR, zabezpečujúcich veliteľstvo leteckých síl Severoatlantickej aliancie - prišla na Slovensko 4. mája. Informoval o tom podpredseda a odborný tajomník prešovskej spoločnosti Michal Bochin. Brigáda sa uskutoční do 15. mája pri úprave zelene nemeckého vojenského cintorína pri obci Važec v okrese Liptovský Mikuláš. Po prvýkrát budú brigádovať vojaci bundeswehru aj na cintoríne československých vojakov a to v spolupráci s Vojenskou akadémiou Ozbrojených síl SR v Liptovskom Mikuláši. Obe pohrebiská sú posledným miestom odpočinku vojenských obetí druhej svetovej vojny. Nemecký cintorín vybudovala spomínaná spoločnosť so sídlom v Prešove a zasvätili ho v roku 1999.
Ďalšie dva turnusy sa tohto roku uskutočnia v období od 3. septembra do 3. októbra na nemeckom vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny v obci Nižná Polianka v okrese Bardejov. Jej účastníkmi budú príslušníci 51. leteckej eskadry Immelmann a podľa predbežných dohôd aj 152. tankového práporu. Cieľom bude dokončiť už viac rokov trvajúce opravy tak, aby bol cintorín znovu zasvätený 3. októbra t. r.
Brigády nemeckých vojakov na Slovensku sa konajú na základe medzivládnej slovensko-nemeckej dohody o vojnových hroboch podpísanej 2. marca 1999. Napĺňajú kréda spoločnosti Zmierenie nad hrobmi a Prácou za mier.

(jj)
 

Vyberte región